Bereidingstijd : 45 minuten (inclusief het rusten van het deeg) Kooktijd : 15 minuten
Lijst van ingrediënten om zandkoekjes met koffie voor 4 personen te maken :
- 200 g bloem
- 100 g zachte boter
- 80 g poedersuiker
- 1 ei
- 2 theelepels koffie-extract
- 1 snufje zout
De bereiding :
- Begin met het voorverwarmen van uw oven tot 180°C (Thermostaat 6).
- Meng in een grote kom de bloem, de poedersuiker en het zout. Voeg vervolgens de boter in kleine stukjes toe en kneed dit alles met uw vingers tot u een korrelig deeg krijgt.
- Meng vervolgens het ei en het koffie-extract. Kneed het deeg tot het egaal is.
- Vorm een bal van het deeg en laat deze ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast.
- Rol vervolgens het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad met behulp van een deegroller.
- Snijdt uw zandkoekjes uit met een koekjesvorm en plaats ze op een bakplaat bedekt met bakpapier.
- Bak de zandkoekjes 12 tot 15 minuten op 180°C. De zandkoekjes moeten licht goudbruin zijn.
- Laat de zandkoekjes afkoelen op een rooster alvorens ze te proeven.
Dieet van het recept :
Deze koffiekoekjes zijn heerlijk, maar houd er rekening mee dat ze nog steeds koekjes zijn. Ze leveren dus ongeveer 210 kcal per portie van 50 g.
Probeer ze dus matig te consumeren. Voor een lichtere versie kunt u de boter vervangen door appelmoes zonder toegevoegde suikers. Dit zal het vetgehalte verminderen.
Tips en variaties :
Deze kleine zandkoekjes zijn heerlijk zoals ze zijn, maar aarzel niet om ze te personaliseren ! Voeg bijvoorbeeld chocoladeschilfers toe aan het mengsel, voor een nog lekkerder resultaat. U kunt ook het koffie-extract vervangen door andere smaken : vanille, citroen, oranjebloesem… Alles is mogelijk !
En als u van vorm wilt veranderen, bent u vrij : dierenvormen, sterren, manen… Het belangrijkste is om plezier te hebben in de keuken !