Voorbereidingstijd: 20 minuten Kooktijd: 30 minuten
Ingrediëntenlijst voor het maken van een eenvoudige courgettegratin voor 4 personen
- 3 middelgrote courgettes
- 200g lichte room
- 3 eieren
- 100g geraspte kaas
- Zout en peper
- Nootmuskaat
De bereiding
- Begin met het voorverwarmen van uw oven op 180°C.
- Was uw courgettes goed en snijd ze in dunne plakjes.
- Klop in een grote kom de eieren los. Voeg ze toe aan de room en meng goed.
- Voeg zout, peper en een snufje nootmuskaat toe aan uw mengsel.
- Plaats uw courgetteplakjes in een ovenschaal.
- Giet uw eier- en roommengsel over de courgettes.
- Bestrooi met geraspte kaas en bak ongeveer 30 minuten op 180°C. De gratin moet mooi goudbruin zijn.
Voedingswaarde van het recept
Courgettegratin is een relatief licht recept. Per portie verbruik je ongeveer 200 calorieën. Het is rijk aan vitaminen, met name vitamine C, dankzij de courgettes.
Het bevat ook eiwitten dankzij de eieren en kaas. Om dit recept nog lichter te maken, kunt u de lichte room vervangen door 0% kwark of haverroom. Voor een lactosevrije versie, vervang de geraspte kaas door veganistische kaas.
Tips en variaties
Als u wat pit wilt toevoegen aan uw gratin, aarzel dan niet om andere groenten toe te voegen, zoals wortelen of aubergines.
U kunt ook wat tijm of oregano over de bovenkant strooien om uw gratin meer smaak te geven. Voor een meer decadente variant, vervang de helft van de courgettes door aardappelen. Je krijgt dan een heerlijke courgette-aardappelgratin!
En daar heb je het, mijn kleine tips voor het maken van een eenvoudige en smakelijke courgettegratin. Zoals je kunt zien, koken is niet zo moeilijk, je hebt gewoon de juiste ingrediënten en wat geduld nodig. Eet smakelijk!