Gratin van aardappelen en appels: een zoet-zoute recept dat onze harten verwarmt!

Wie heeft gezegd dat aardappelgratin alleen voor de koude winterdagen is? Met de mooie fruitige toets die appels geven, komt dit recept weer op de voorgrond om je smaakpapillen te prikkelen. De combinatie van het zoute van geraspte gruyère en het zoete van het fruit, maakt deze evenwichtige gratin perfect om je gezin te bekoren, en om regelmatig op je tafel te verschijnen! En met mijn tips en trucs in de stijl van grote Franse chefs, zal het gemakkelijk te bereiken zijn, zelfs voor diegenen die minder comfortabel zijn in de keuken. Dus, volg je me naar de keuken?

Bereidingstijd: 20 minuten Kooktijd:1 uur

Gratin van aardappelen en appels: een zoet-zoute recept dat onze harten verwarmt!

 

Lijst met ingrediënten voor Aardappel- en Appelgratin voor 4 personen

 • 4 grote aardappelen
 • 2 appels (bij voorkeur Golden of Granny Smith vanwege hun stevigheid bij het koken)
 • 200g geraspte gruyère
 • 40 cl verse room
 • zout en peper
 • Nootmuskaat

De bereiding

 1. Begin met het voorverwarmen van je oven op 180°C (stand 6).
 2. Schil en snijd de aardappelen in dunne plakjes. Doe hetzelfde met de appels nadat je ze hebt uitgehold.
 3. Leg een laag aardappelen in een ovenschaal, voeg wat zout, peper en een snufje nootmuskaat toe. Voeg een laag appels toe, dan een laag geraspte kaas.
 4. Herhaal dit proces tot alle ingrediënten op zijn, eindig met een laag kaas.
 5. Giet de verse room erover.
 6. Zet in de oven en laat ongeveer 1 uur bakken. De gratin moet goudbruin en goed gegratineerd zijn.
Lees ook  Ontdek mijn heerlijke chocoladetaart op de manier van grote Franse chefs!

Dieetinformatie van het recept

Deze Aardappel- en Appelgratin is zeker heerlijk, maar het is niet het lichtste recept. Het bevat namelijk ongeveer 400 calorieën per portie. Voor een lichtere versie kun je de verse room vervangen door lichte room of kwark. Kies ook voor een minder calorierijke kaas, zoals comté of emmentaler.

Tips en variaties

In de keuken kan iedereen recepten aanpassen naar zijn eigen smaak. Voor dit Aardappel- en Appelgratin recept, kun je de appels vervangen door peren voor een zachtere versie. Aarzel ook niet om wat spekjes toe te voegen om de smaak te versterken. Vergeet niet dat het geheim van een goede gratin de kooktijd is: dus wees geduldig en geniet!

 

Related post

Reineke Bressers
Geschreven door, Reineke Bressers
Hallo iedereen, mijn naam is Reineke Bressers! Welkom op onze website gewijd aan nieuws, astrologie, spiritualiteit, psychologie, spelletjes en puzzels, koken en alles wat met het huis te maken heeft. In samenwerking met Douglas en Berangaria hebben we besloten om onze kennis en passies met jullie te delen! Ons doel is niet alleen om je te vermaken, maar ook om je aan het denken te zetten, vragen te stellen en je kennis uit te breiden. Ik hoop dat je geniet van de inhoud en dat je hier een plek vindt voor uitwisseling, delen en ontwikkeling. Veel plezier bij het ontdekken!