Onthul uw kooktalenten met deze authentieke en smakelijke dauphinoise gratin!

Het is mij een genoegen om met jullie het recept voor de echte gratin dauphinois te delen, dit troostrijke, warme en romige gerecht dat het hart en het gehemelte evenveel verwarmt. Traditioneel Frans, zijn geheim ligt in zijn eenvoud. Een paar aardappelen, melk, room, knoflook en een vleugje nootmuskaat zijn genoeg om er een voortreffelijk gerecht van te maken. Volg stap voor stap deze gids en je zult zien, niets is eenvoudiger dan het maken van deze gouden en smeltende gratin. En zoals altijd, geef ik je mijn kleine tips om het te perfectioneren!

Voorbereidingstijd: ongeveer 20 minuten Kooktijd: ongeveer 1 uur

Ingrediëntenlijst voor het maken van de echte gratin dauphinois voor 4 personen

 • 1 kg vastkokende aardappelen
 • 40 cl dikke verse room
 • 2 teentjes knoflook
 • Nootmuskaat
 • Zout en peper

De voorbereiding

 1. Verwarm uw oven voor op 160°C.
 2. Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes met een mandoline.
 3. Wrijf uw ovenschaal in met een doorgesneden teentje knoflook, leg dan een laagje aardappelen neer, breng op smaak met zout, peper en geraspte nootmuskaat.
 4. Herhaal dit proces tot alle aardappelen op zijn.
 5. Voeg de room toe aan de bovenkant, deze moet de aardappelen volledig bedekken.
 6. Bak ongeveer 1 uur in de oven tot de aardappelen zacht en goudbruin zijn.

Dieetinformatie van het recept

De gratin Dauphinois is een rijk gerecht, met ongeveer 300 calorieën per portie, voornamelijk afkomstig van de room.

Lees ook  Ontdek het geheim van de romigste chocolademousse, rechtstreeks uit de keuken van een moeder!

Als u het recept iets gezonder wilt maken, kunt u de room vervangen door light room.

Vergeet niet dat dit gerecht wordt vergezeld van een bron van eiwitten, dus het kan deel uitmaken van een evenwichtig dieet.

Tips en variaties

Nu volgen enkele tips om u te helpen uw gratin elke keer te laten slagen. Allereerst, om de gaarheid te controleren, aarzel niet om de aardappelen te prikken met een mes, ze moeten zacht zijn.

Vervolgens, als u een andere touch aan uw traditionele gratin dauphinois wilt geven, kunt u verse kruiden zoals tijm of rozemarijn toevoegen aan de room voordat u deze over de aardappelen giet.

En natuurlijk, een goede gratin dauphinois wordt warm geserveerd! Dus, wat denkt u ervan om vanavond het recept te proberen?

Related post

Reineke Bressers
Geschreven door, Reineke Bressers
Hallo iedereen, mijn naam is Reineke Bressers! Welkom op onze website gewijd aan nieuws, astrologie, spiritualiteit, psychologie, spelletjes en puzzels, koken en alles wat met het huis te maken heeft. In samenwerking met Douglas en Berangaria hebben we besloten om onze kennis en passies met jullie te delen! Ons doel is niet alleen om je te vermaken, maar ook om je aan het denken te zetten, vragen te stellen en je kennis uit te breiden. Ik hoop dat je geniet van de inhoud en dat je hier een plek vindt voor uitwisseling, delen en ontwikkeling. Veel plezier bij het ontdekken!