Stress van het begin van het schooljaar: Duik in de wereld van uw kinderen en herbeleef de angst en opwinding!

La rentrée scolaire s’accompagne souvent de stress et d’inquiétude pour les enfants mais également pour les parents qui, sans le savoir, revivent leur propre angoisse scolaire à travers leurs progénitures. Un transfert d’émotions, aussi appelé stress de second ordre, que près de 70% des parents reconnaissent éprouver à l’aube d’une nouvelle année scolaire. Comment comprendre ce phénomène? Comment l’apprivoiser pour que la rentrée devienne, non plus un moment de tension, mais un tremplin vers de nouvelles aventures éducatives enrichissantes pour toute la famille ?Herbeleef de stress van het nieuwe schooljaar via je kinderen

Terwijl het nieuwe schooljaar met rasse schreden nadert, neemt de stress bij ouders toe. Een fenomeen dat kan worden beschouwd als een overdracht van stress, waarbij ouders hun eigen angst voor het nieuwe schooljaar herbeleven via hun kinderen.

Waarom komt de stress van het nieuwe schooljaar weer terug?

Volgens veel psychologen is de angst die ouders voelen voor het nieuwe schooljaar van hun kinderen niet alleen te wijten aan de anticipatie op toekomstige schoolverantwoordelijkheden. Het is eigenlijk een vorm van emotionele herinnering, een manier om onbewust hun eigen stress van vroeger bij de start van het schooljaar als leerling opnieuw te beleven.

Na verloop van jaren hebben ouders de neiging de druk en stress die ze hebben ervaren bij hun eigen schoolstart te vergeten. Ze zijn dan verrast en ontregeld wanneer ze plotseling deze stress voelen bij de nadering van de schoolstart van hun kinderen.

Lees ook  Hij heeft je verlaten en je bent er kapot van? Ik deel mijn verhaal en mijn terugkeer naar geluk (7 stappen)

Stress van de tweede orde

Dit fenomeen wordt vaak aangeduid als

stress van de tweede orde

. Hiermee wordt bedoeld dat ouders soms nog meer stress kunnen ervaren dan hun eigen kinderen bij de nadering van het nieuwe schooljaar.

Hoewel vaak geminimaliseerd, is de

schoolstartstress

wel degelijk echt en treft het een groot aantal ouders. Volgens een onderzoek van de Vereniging van Psychologen voor Kinderen op School (APEMS) geeft bijna 70% van de ondervraagde ouders toe een zekere mate van stress te ervaren voor de schoolstart van hun kinderen.

Hoe kan deze schoolstartstress worden aangepakt?

Het omgaan met schoolstartstress bij ouders draait voornamelijk om communicatie met hun kinderen. Het gaat erom een

ruimte voor dialoog

te creëren waarin iedereen zijn zorgen en verwachtingen voor het komende schooljaar kan uiten.

Lees ook  Ik heb geen enkele intimiteit meer met mijn partner. . . Hier zijn de 10 redenen (en die van mijn diepe onbehagen)

Sommige ouders kunnen het ook nuttig vinden om te praten met andere ouders in dezelfde situatie. Dit kan helpen begrijpen dat deze gevoelens van stress normaal zijn en gedeeld worden door veel andere ouders.

Tot slot kan het voor ouders gunstig zijn om zich te herinneren dat de schoolstart ook een periode is van opwinding en nieuwe kansen voor hun kinderen. Door de nadruk te leggen op deze positieve aspecten kan het helpen om de stress te verminderen en de schoolstart tot een meer positieve ervaring te maken voor het hele gezin.

De schoolstart, een uitdaging die de banden versterkt

Uiteindelijk, hoewel de schoolstart stressvol kan zijn voor ouders, is het ook een gelegenheid voor een frisse start, voor een nieuw jaar vol beloften en prestaties. En hoewel het natuurlijk is om stress te voelen, is het belangrijk om niet overspoeld te raken en deze ervaring te gebruiken om de banden met hun kinderen te versterken en hun ontwikkeling gedurende het hele schooljaar te ondersteunen.

Lees ook  10 feilloze technieken om je zelfvertrouwen te vergroten en je leven te veranderen !

Related post

Berube Berangaria
Geschreven door, Berube Berangaria
Hallo, mijn naam is Berangaria Berube. Ik ben een ontwikkelaar van amusementsspellen, maar mijn passie gaat verder. Ik ontwerp ook graag persoonlijkheidstests op basis van verschillende afbeeldingen voor betere zelfkennis. Mijn doel is om het leuk te maken en tegelijkertijd zelfkennis te bevorderen.